2020/05/24

, , ,

Cara Hunter: Nincs ​kiút ~ Adam Fawley 3.

Cara Hunter az a szerző, akinek minden könyvére kíváncsi vagyok - persze van még pár ilyen író a tarsolyomban, de ha thrillerről van szó, akkor őt tuti nem hagynám ki.  Szeretem a stílusát, és hogy olyan izgalmas és gyakran szívszorító  detektívtörténeteket ír, melyek középpontjában a családon belüli erőszak, valamilyen családi dráma és a gyerekek is fontos szerepet játszanak. Tetszik, hogy a történetei végén mindig valami furfangos csavarra lehet számítani, és hogy a nyomozócsapata, kinek tagjai kitartó munkával előbb vagy utóbb mindig fényt derítenek a különböző bűncselekményekre is nagyon sokrétű és szimpatikus kis társaság.  

A Nincs kiút immár a harmadik kötet az Adam Fawley sorozatból, és azt kell mondjam, hogy számomra talán ez volt eddig a leggyengébb a sorban. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne vártam volna esténként, hogy minél hamarabb a kezembe vehessem a könyvet és végre kiderüljön, hogy ki az, aki a szörnyű gyilkosságokat elkövette - nem, egyáltalán nem erről van szó. Egyszerűen csak úgy érzem, hogy ez a rész most valahogy nem sikerült annyira izgalmasra, mint a korábbiak. Mintha több oldal szólt volna Fawley kollégáinak - Gislingham, Quinn, Somer és Everett - kapcsolatairól és magánéletéről, mint magáról a nyomozásról. Ami abból a szempontból, hogy így még jobban megismerhettük őket ugyan jó dolog volt, de a nyomozás szempontjából nem haladtak annyira gyorsan és egyértelműen előre az események, mint ahogy azt vártam. Persze mindezt a korábbi részekből már megszokhattam, de mégis, ezt a részt most kissé unalmasabbnak és még lassúbb tempójúnak éreztem az előzőeknél.

A történet egyébként egy hatalmas tűzesettel kezdődik, ami egy oxfordi családi házat dönt romba. A tűzeset után két gyermek összeégett testére bukkannak a tűzoltók a romok alatt. A fiatalabbik gyermek sajnos nem élte túl a tüzet, de az idősebbik igen, akit kritikus állapotban gyorsan kórházba is szállítanak. A rendőrség érdekes mód a szülőket sehol nem találja, mellyel kapcsolatban több kérdés is felmerül. Az első és legfontosabb, hogy vajon a gyerekek miért maradtak egyedül a házban? És hol van az édesanyjuk és az apjuk, miért nem veszi fel a telefonját?

Sajnos a vizsgálódás során kiderül, hogy a tűzeset nem baleset volt, hanem valaki szándékosan gyújtotta fel a házat, tehát gyilkosság áll a háttérben. A bűnös kézre kerítésének feladata pedig Fawley nyomozóra vár.
A Nincs kiút kb. 7-8 hónappal később játszódik a Sötétben c. könyvben megismert eset után. A történet elejét elég felkavarónak éreztem, annál is inkább mivel a házban talált két gyermek közül az egyik meghalt, és a másik is súlyosan megsérült. Ez a tragédia pedig már az elején megalapozta számomra a könyv hangulatát. Ráadásul az elbeszélés során gyakran visszarepít bennünket az író az időben, hogy jobban megismerhessük a családot és a tragédia előzményeit. Így persze kötődni kezdtem hozzájuk és ennél fogva az elvesztésük is igen fájt, úgyhogy már csak ez miatt is egész másnak éreztem ezt a kötetet a többinél; sokkal szomorúbbnak és szívbemarkolóbbnak. Tetszett, hogy Cara ismét a közösségi média eszközeit; újságcikkek, telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei és a közösségi portálokon megjelenő hozzászólások használatával adott mélységet a történetnek. Ezt az eszközt vagy módszert – kinek, hogy tetszik - mindegyik könyvénél nagyon élveztem, legfőképp azért, mert ezek segítségével más szemszögből is megvizsgálhattam a történteket.

Fawley még mindig érdekes karakter számomra, nem gondoltam volna, hogy magánéleti kínjai ebben a részben még tovább fokozódhatnak. És bár ezek a problémák folyamatosan rányomják bélyegüket a munkájára, ám - annak ellenére, hogy ebben az ügyben most inkább háttérbe vonult, átadva a bizonyítás lehetőségét Gislinghamnek - éleslátása és rendkívüli megfigyelőképessége még így is teljesen nyilvánvaló maradt. Örülök, hogy a könyv végén kicsit fellélegezhettem a feleségével való kapcsolata miatt, és bízom benne, hogy következő részekben már nem gyötri tovább őt az író, eleget szenvedett már szegény. 

Szóval összességében ez a kötet sem okozott számomra csalódást, kicsit más volt, mint a többi, de így is tetszett. Kíváncsian várom a sorozat következő részét.


A sorozat részei:
1. Egy közeli ismerős
2. Sötétben
3. Nincs kiút
4. Féktelen harag

Kiadó: XXI. Század
Sorozat: Adam Fawley
Eredeti cím: No Way Out
Fordította: Gömöri Péter
Oldalszám: 412

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése