2018/10/18

, , ,

Cara Hunter: Egy ​közeli ismerős ~ Adam Fawley 1.

A nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnik egy egyszerű családi partiról. A csendes kertvárosban azonban senki nem látott semmit – legalábbis ezt mondja mindenki. 

Adam Fawley detektív ugyanakkor tudja, hogy tíz ilyen esetből kilencben csak olyan ember lehet a tettes, akit az áldozat ismert. Vagyis valaki hazudik.
Mindig félve veszem a kezembe azokat a könyveket, amelyekben gyermekeket bántalmaznak, elrabolnak vagy valamilyen más szörnyűség történik velük. Nem is nagyon keresem az ilyen témájú történetek, merthogy lelkileg nagyon meg tudnak viselni. Erre a regényre is csak azért figyeltem fel, mert mindenki csupa jót mondott róla, olyanok is, akiknek tudom, hogy hasonló az ízlésük, úgyhogy végül is úgy döntöttem, hogy mégiscsak megpróbálkozom vele, és már most tudom, hogy a folytatásokra is tuti vevő leszek.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri egy eltűnt nyolcéves oxfordi kislány felkutatásához.

Kezdetben sajnáltam Daisy szüleit, de ahogy fokozatosan megismertem őket - az irtózatosan sznob és mások véleményétől függő Sharont, és nőcsábász férjét – inkább csak haragudtam rájuk. Ahogy a rendőrség elkezdi a nyomozást, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a Manson család nem is olyan boldog, mint ahogyan az mutatják, sőt, mindenkinek megvan a maga kis titka. Daisy anyja nem igazán törődött a lányával és a múltjában is vannak sötét foltok, az apja meg mintha nem épp a tiszta szülői szeretet érzésével vonzódott volna hozzá. És az is sok mindent elárul róluk, hogy igazából egyikükön sem látszott igazán a gyermekük elrablása miatt érzett mindent elsöprő kétségbeesés. Még Daisy tízéves bátyja, Leo is furcsa módon reagált a történtekre és a rendőrök kérdéseire -időnként felháborodva, máskor kíváncsian - szóval róla sem lehetett elmondani, hogy minden rendben lett volna körülötte.

A Daisy felkutatását végző nyomozócsoport élén Adam Fawely nyomozó állt - aki saját démonjaival harcolva néha azon tűnődött, hogy vajon ő e a legmegfelelőbb ember erre a munkára, de elhivatottságát és kitartását látva már az elején megbizonyosodhatunk róla, hogy nála jobb személyt nem is találhattak volna erre a feladatra. Annál is inkább, mivel nem is olyan rég, ő is átélt valami hasonló tragédiát - úgyhogy tökéletesen át tudta érezni a helyzet súlyát -, de hogy ez miként és hogyan történt, azt nem tudjuk meg - valószínű a későbbi részekben derül majd erre fény.

Szóval Adam Fawley és kis csapata hatalmas erőbedobással kezd bele a nyomozásba, és ahogy egyre mélyebbre kezd ásni az ügyben, úgy hullik a Mason család tökéletes képe is szép lassan darabjaira. Hirtelen mindenki gyanús lesz, de tiszta és egyértelmű bizonyítékokat mégsem lehet egyikük ellen sem felhozni. Bevallom én mindenkiről el tudtam képzelni, hogy köze lehetett Daisy elrablásához. Voltak is tippjeim, de ahogy peregtek az oldalak mindig történt valami olyan fordulat, ami totál elbizonytalanított, szóval gőzöm sem volt arról, hogy ki lehetett a tettes. 

Érdekes része volt a könyvnek a közösségi média reakciójának bemutatása. Nem tudom, hogy nálunk mindez mennyire terjedt el, de úgy tűnik, hogy külföldön megszokott eljárás, hogy a rendőrség Twitteren és Facebookon kér segítséget a lakosságtól, aminek persze megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egyrészt a közösség felbecsülhetetlen szem- és fültanú lehet, ami mindig jól jön a rendőrségnek, ugyanakkor elkerülhetetlen az olyan internetes trollok felbukkanása, akik megalapozatlan spekulációi és gyanúsítgatásai hatással lesznek mások véleményére, ami azon túl, hogy egyáltalán nem viszi előre az ügyet, veszélyes következményekkel is járhat - amit az író a Mason családon keresztül szépen be is mutatott nekünk.

Összességében ütős kis thriller volt ez,  egy csomó olyan erkölcsi kérdéssel, amiről rengeteget lehetne beszélgetni és vitatkozni, a könyv végéről már nem is beszélve, ami szintén számtalan olyan kérdést hagyott hátra, amire nem kaptunk választ - és amire igazából nem is nagyon kaphatunk választ. És bár ez utóbbi engem kissé zavart, ám ettől függetlenül így is rendkívül jól szórakoztam.


Kiadó: XXI. Századi Kiadó
Eredeti cím: Close to Home
Sorozat: Adam Fawley 
Oldalszám: 400

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése