2018/10/19

10+1 remek könyvújdonság, aminek mindenképp a polcomon a helye

Utálom az év végét, mert ilyenkor mindig annyi újdonság érkezik, hogy egyszerűen képtelen vagyok a bőség zavarában  okosan válogatni. Persze próbálkozom én... próbálkozom - több kevesebb sikerrel -, de mindig akadnak olyan kakukktojások, amikről utólag úgy gondolom, hogy ha kimaradtak volna sem dőlt volna össze a világ.

Ugyanakkor imádom az év végét, mert ilyenkor mindig annyi újdonság érkezik, hogy totál feldobódom tőlük és úgy érzem magam, mint a kisgyerekek a játékboltban – üdvözült mosollyal az arcukon -, akik a legszívesebben mindent, de tényleg mindent azonnal hazavinnének.

A legrosszabb az egészben, hogy még csak október közepe van, de már most totál kész vagyok és azon agyalok, hogy ezt a sok jó könyvet – no meg azokat, amik még majd csak ezek után érkeznek - mikor a büdös … szóval mikor fogom én ezeket elolvasni?

Na de nyavalygás helyett inkább mutatom a tuti befutókat.

1. Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban (Őfelsége kémnője 2.)
1932, London. Lady Georgiana vadonatúj bűnügybe csöppen. A királynő megkéri, hogy néhány röpke hétre lássa vendégül Hannit, egy bajor hercegkisasszonyt. Ekkor Georgie még nem sejti, milyen terhet vesz a nyakába. Vigyázat, Hanni nem szokványos kékvérű nőszemély:
angol nyelvtudását amerikai gengszterfilmeken edzette
erősen kleptomániás
odavan a jóképű pasikért
Lady Georgiana számára az események akkor kezdenek felpörögni, amikor Hanni egy holttestre bukkan egy rejtélyes könyvesboltban. Vajon ki az áldozat? És ez csak az első a gyanús halálesetek sorában… Ha Lady Georgiana ki akar mászni a slamasztikából, saját magának kell kinyomoznia a gyilkosságokat.
Várható megjelenés: 2018. november 20.

2. Emily Brightwell: Mrs. Jeffries főzni kezd (Mrs. Jeffries 7.)
Minerva Kenny imádnivaló nőszemély, de sajnos hajlamos „kölcsönvenni” csinos apróságokat. Mentségére szóljon, hogy néhány nap múlva visszacsempészi az elcsent tárgyat a jogos tulajdonosnak. Amikor William Barrett, a sokak által gyűlölt, londoni üzletember rájön Minerva kínos kleptomániájára, zsarolni kezdi a nőt. Ám nemsokára holtan találják a zsarolót a dolgozószobájában.
Minerván kívül tucatnyi más embernek lett volna indoka eltenni láb alól a gonosz üzletembert. Sőt, módja is! A dolgozószoba nyitott ablakán bárki bejuthatott a lakásba, hiszen a felújítás alatt álló épület állványain szimpla ügy felmászni. De csak Mrs. Jeffries, a briliáns agyú házvezetőnő jön rá, ki volt a valódi tettes.
Várható megjelenés: 2018. november 6.

3. Liz Nugent: Mit tettél Oliver?
Manipulátor. Jóképű. Pszichopata.
Alice és Oliver Ryan látszólag csodás házasságban él. A férj díjnyertes gyerekkönyveket ír, a feleség tüneményes rajzokat készít hozzájuk. Úgy tűnik, bármibe fognak, pillanat alatt sikerre viszik. Aztán egy este Oliver annyira megveri Alice-t, hogy a nő kómába esik. Vajon miért kellett őt elhallgattatni? Hamar kiderül, hogy Olivernek jóval több a rejtegetnivalója, mint azt a felesége, az üresfejű szeretője vagy a hajdani egyetemi barátja valaha feltételezte volna róla. És mi a szerepe ebben az évtizedes, tökéletes hazugságban az elegáns francia Véronique-nak? Mert tény, hogy Alice és Oliver fiatalkorukban nála nyaraltak az udvarházban – de történt ott más is?
Várható megjelenés: 2018. október 30.

4. Danielle Teller: És boldogan éltek…
Mindnyájan ismerjük Hamupipőke történetét vagy mégsem?
Miközben az egész királyság a Hamupipőke hercegnő kegyetlen neveltetéséről szóló mendemondákról beszél, mostohaanyja, Agnes, aki maga is túlontúl jól ismeri a nélkülözést, magányában feljegyzi az igaz történetet Agnes még csak tízéves, amikor már kíméletlenül dolgoztatják cselédként. Leleményességének köszönhetően kitör helyzetéből, ám tinédzserként, gyermekével a karján, kénytelen visszatérni hányattatásai színhelyére. Ellának, a különös csecsemőnek lesz nevelője. Nehezére esik megszeretni a gyermeket, aki idővel a mostohalánya, majd végül ünnepelt hercegnő lesz, mindenki elérhetetlen vágyálmainak tárgya. Kapcsolatuk története elárulja, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a szeretetnek rendkívül sok arca van. A líraian megírt, érzelmekkel teli és fantasztikusan részletgazdag És boldogan éltek... bemutatja, milyen bonyolult történetek rejlenek a jóról és rosszról szóló klasszikus mesék mögött, és megtanítja, hogy jobb szembenézni a nehézségekkel, mert őszintébb és fontosabb igazságokhoz vezet, mint az álomvilágba menekülés.

5. Rita Falk: Sertésfej al dente (Franz Eberhofer 3.)
Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor zsaru békés mindennapjait egy csapásra felborítja a gyilkosságért elítélt pszichopata pszichológus, dr. Küstner szökése a börtönből. Küstner szökése után nem sokkal ugyanis az őt elítélő Moratschek bíró levágott, véres sertésfejet talál az ágyában. A feldúlt bíró Eberhoferék tanyáján keres menedéket, ami gyorsan elviselhetetlenné teszi az otthoni állapotokat Franz számára. Ha minél előbb helyre akarja állítani otthona és élete nyugalmát, nincs más választása, mint sürgősen a végére járni az ügynek…
Várható megjelenés: 2018. november 9.

6. Gregg Hurwitz: Kíméletlen (Orphan X 3.)
– Ne feledd Konfuciusz szavait: „Mielőtt bosszút állnál valakin, két sírt áss!”
– Ó, én annál sokkal többet fogok ásni.
Evan Smoakot tizenkét éves korában vitték el egy nevelőotthonból, hogy elit orgyilkossá neveljék és képezzék ki. Miután szakított az Árva Programmal, felszívódott, és a Seholemberként bukkant fel újra, akit csak suttogva emlegetnek, és aki a kiszolgáltatottak megsegítésére tette fel az életét.
Ezúttal azonban Jack Johns kér tőle segítséget, az a férfi, aki felnevelte és kiképezte, az egyetlen ember, akit Evan kicsit is apjának érezhetett. Titkos kormányzati erők dolgoznak gőzerővel az Árva Program nyomainak eltakarításán, és miután Jack már kifutott az időből megbízza Evant utolsó küldetésével: keresse meg és vegye védelmébe utolsó tanítványát, akit a Programba toborzott.
De nem Evan az egyetlen, aki az utolsó Árva nyomába ered – az Árva Program új vezetője, Van Sciver semmitől sem riad vissza és minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy kíméletlenül elpusztítsa mind X Árvát, mint pedig a célpontot, akinek védelmére Evan felesküdött.
Várható megjelenés: 2018. október 24.

7. Lyndsay Faye: Jane Steele
Jane Eyre alakja újragondolva bátor, hősies sorozatgyilkosként.

Jane Steele, az érzékeny árva előbb gonosz nagynénje és erőszakos kuzinja karmai között szenved, majd egy kegyetlen iskolában, ahol küzdenie kell a puszta túlélésért, amíg el nem menekül Londonba, kínzói holttestét hátrahagyva.
Miután éveken át bujkál a törvény elől, és közben hátborzongató „utolsó vallomásokat” ír a felakasztottak nevében, Jane izgalmas hírekre bukkan egy újsághirdetésben. A nagynénje meghalt, gyermekkori otthonának pedig immár új ura van: Mr. Charles Thornfield, aki épp nevelőnőt keres.
Jane mindenáron ki akarja deríteni, vajon nem ő maga-e a birtok jogos örököse, így álnéven elnyeri az állást, és megtudja, hogy Highgate House-t bámulatosan furcsa új lakók foglalták el: az igéző, de epés Mr. Thornfield, a szikh háborúkat megjárt katonaorvos, valamint jóindulatú, szikh főkomornyikja, Mr. Szárdár Szingh, akinek közös múltja a ház urával mintha sokkal bonyolultabb és sötétebb lenne, mint amilyennek feltüntetik.
Ahogy Jane egyre több vészjósló bepillantást nyer kettőjük erőszakos történetébe, és beleszeret a mogorva, tragikus sorsú Mr. Thornfieldbe, szörnyű dilemmával néz szembe: vajon övé lehet-e a férfi – testestül-lelkestül, minden titkával együtt – anélkül, hogy felfedné előtte a saját gyilkos múltját?
Várható megjelenés: 2018. november 13.

8. Josie Silver: Egy decemberi nap
Két ember, tíz esély. Egy feledhetetlen szerelem története.
Laurie szinte biztos benne, hogy csak a filmekben létezik a „szerelem első látásra". De egy havas decemberi napon buszra száll, a bepárásodott üvegen át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük… aztán a busz továbbhajt.
Laurie úgy érzi, meg van írva a csillagokban, hogy viszont kell látniuk egymást, ezért a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után. De nem sikerül időben megtalálnia. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be Laurie-nak az új pasiját… Ő az. A férfi, akit a busz ablakából látott.
Aztán eltelik újabb tíz év, és ezalatt Laurie, Sarah és Jack sorsa barátság, kihagyott lehetőségek, és szívfájdalmak háromszögében rendeződik újra.
Szívet melengető, derűs, megindító szerelmi történet, amelyet egyszerűen nem lehet letenni.
A sors megmagyarázhatatlan fintorai a boldogsághoz vezető úton.
Várható megjelenés: 2018. november 5.

9. Kendra Elliot: Kegyes halál (Mercy Kilpatrick 1.)
A TÚLÉLÉSÉRT VÍVOTT HARCBAN NINCS KEGYELEM
Mercy Kilpatrick FBI-ügynök egész életében arra várt, hogy lesújtson rá a katasztrófa. Mercy egy oregoni kisvárosban, Eagle's Nestben nőtt fel, ahol családja sok más családdal együtt egy lehetséges globális katasztrófára felkészülve töltötte életét. Ám egy megdöbbentő tragédia szétszakította a családját, és el kellett hagynia az otthonát. Most a környékbeliek által csak barlangi embernek nevezett gyilkos tizedeli a világvégére készülők közösségét, az otthonukban végez velük és ellopja a fegyvereiket, amivel azonban felhívja magára az FBI belföldi terrorizmus elleni részlegének a figyelmét. A tetthelyek bizonyos vonásai azonban kísértetiesen emlékeztetnek egy tizenöt éves, megoldatlan rejtélyre Mercy múltjában.

Az FBI visszaküldi Mercyt szülővárosába, ahol szembe kell néznie a köztiszteletben álló, vele azonban minden kapcsolatot megszakító családjával. Megismerkedik Truman Daly rendőrfőnökkel, akinek a nagybátyja volt a barlangi ember legutóbbi áldozata. A férfi felismeri Mercy életének gondosan titokban tartott felkészülő felét, azonban ha a nő túl közel engedi magához és elárulja neki a másfél évtizede őrzött borzalmas titkát, akkor talán nem kerülheti el a végső bukást…
Várható megjelenés: 2018. november 12.

10. R. M. Romero: A ​krakkói babakészítő
Babaországban varázslat van.
Az emberek országában háború van.
Mindenütt fájdalom.
De az összefogásban van remény.
Karolina élő baba, akinek királyát és királynőjét letaszították a trónról. Ám amikor egy furcsa jó szél elviszi Babaországból, Krakkó városában, Lengyelországban találja magát, a Babakészítő társaságában. A Babakészítő fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi.
A Babakészítő már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra mosolyog, sőt, összebarátkozik egy hegedűssel és a lányával… miután sikerül túltennie magát a döbbeneten, hogy a baba beszél hozzá. Újonnan meglelt boldogságukat azonban tönkreteszi az, hogy a nácik megszállják Lengyelországot. Karolina és a Babakészítő hamar rájön, hogy zsidó barátaik nagy veszélyben vannak és elhatározták, hogy bármilyen kockázatot vállalva segítenek nekik.
Várható megjelenés: 2018. november 30.

És az +1, amire elsősorban a borítója miatt figyeltem fel rögtön - merthogy olyan igazi Stranger Thingses hangulata van az egésznek - meg aztán ugye hamarosan itt a Halloween, és ez a könyv elég borzongatónak tűnik ahhoz, hogy halálra parázzam magam, ha este ki szeretnék majd menni a wc-re - szkeptikusoknak üzenem, hogy igen alacsony az ingerküszömöm - úgyhogy úgy gondolom jó lesz ez. Egy próbát mindenképp megér.

+1. Dan Simmons: Dermesztő nyár
1960 nyarán az illinois-i ElmHaven kisvárosában öt tizenkét éves fiú olyan szoros köteléket kovácsol, melyet az élet semmilyen fordulata nem képes szétszakítani. Bringázás a napnyugtában, titkos búvóhelyek az erdőben, egy idilli gyermekkor ártatlan titkai – másból sem áll az életük. Csakhogy a napfényben fürdő kukoricatáblák között olyan események történnek, melyek minden létező módon próbára teszik egymás iránti hűségüket. Amikor az éjszaka közepén megkondul egy rég elfeledett harang, a városlakók tudják, hogy vége a gondtalan időknek. A fenyegető erődként föléjük tornyosuló Régi Központi Iskola szívében, melyet beleng a koporsók mahagóniillata, láthatatlan gonosz támad új életre. Különös és rémisztő események dúlják fel a mindennapokat, terjesztik el a rettegést az egykor oly békés közösségben. Mike, Duane, Dale, Harlen és Kevin ki akarják söpörni a városból ezt az ősi rettenetet, ezért véres háborút indítanak a titokzatos erő ellen, mely az egész éjszakát uralja.
Várható megjelenés: 2018. október 31.

4 megjegyzés:

  1. Van pár közös: És boldogan éltek..., A krakkói babakészítő (ami a kiadó honlapján már Karolinaként szerepel nagy bánatomra, ez jobban tetszett), és vajon a Jane Steele jó lesz? Mert az ötlet jó, de vajon milyen lesz a megvalósítás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én a Jane Steele-hez nagy reményeket fűzök, a fülszövege alapján nálam nagyon várós... remélem nem lesz pofára esés. :D A krakkóit nem is láttam, hogy megváltoztatták... kár. Szerintem is jobb volt ez a cím, mint a Karolina. :(

      Törlés
  2. A krakkói babakészítő alias Karolinára én is nagyon kíváncsi vagyok, plusz az Egy decemberi nap is jöhet. Megint nagy a dömping :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú basszus, tényleg csak kapkodom a fejem, és még mindig csak októbernél járunk, mi lesz itt még decemberig? :D

      Törlés