2020/04/29

, , , ,

L. J. Ross: A ​Platánfa Kapujában (Ryan főfelügyelő 2.)

Vajon milyen összefüggés lehet egy tíz éve eltűnt fiatal lány most megtalált maradványai, a sorozat előző részében megismert sátánimádók köre, egy több éve börtönben ülő sorozatgyilkos és Ryan főfelügyelő között? Ha röviden és tömören szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy roppant összetett és bonyolult, melynek köszönhetően egy rendkívül izgalmas és ó, igen, egy igazán letehetetlen olvasmányban volt részem. Ennél picivel hosszabb és részletesebb beszámolót pedig lentebb olvashattok róla.

Emlékeszem, tavaly szinte napra pontosan írtam meg a sorozat első részéről a véleményemet, és most újra itt vagyok, és pötyögök, és abban reménykedem, hogy jövőre, ugyanekkor, ugyanitt, ugyancsak ugyanilyen jókat írhatok majd a széria harmadik részéről is, mint amilyet írni készülök most (jézusom, de sok ugyan fért bele ebbe az egy mondatba). Annál is inkább, mivel úgy érzem, hogy minden rész csak egyre jobb lesz, melyeket ideális esetben én csakis sorrendben ajánlok olvasni, ugyanis a szereplők közötti kapcsolatok és a bűntényt érintő egyes momentumok és visszautalások is sokkal érthetőbbek lesznek így mindenki számára.   

A Platánfa Kapujában határozottan jobb olvasási élményt nyújtott számomra, mint A Szent sziget. És nem csak azért, mert ezt a részt jóval kiforrottabbnak éreztem az előzőnél, és mert most a nyomozás is jobban tetszett, hanem mert Anna és Ryan romantikus kapcsolata is sokkal kiegyensúlyozottabb és valóságosabb volt, és mivel a másik szerelmes pár, MacKenzie és Phillips is több szerepet kapott ebben a kötetben, így volt időm őket is jobban megismerni és megszeretni.

A történet úgy kezdődik, hogy egy természetjáró férfi egy fiatal nő tíz éves maradványaira bukkan a Platánfa Kapujában lévő régi római falban. A következő nap reggelén pedig egy másik fiatal nő holttestét találják ugyanazon a helyen - úgy tűnik, hogy a bűncselekmények összefüggnek egymással. Először a rendőrség úgy gondolja, hogy az első lányt egy sorozatgyilkos ölte meg, az az ember, aki pár évvel ezelőtt Ryan húgával is végzett, és aki azóta már börtönben ül. Ám a második gyilkosság mindezen feltevést gyorsan felülírja, igencsak összezavarva ezzel Ray nyomozó csapatát. Annál is inkább, mivel az elkövető gyilkolási módszere nem csak az előző sorozatgyilkos munkáját, hanem a Szent szigeten történt gyilkosságok módját is utánozza.
Hadrianus fal a Platánfa Kapujánál, Anglia 
Élveztem az első könyv izgalmát, de ha ez a rész is a Kör titkos tagjaival és áldozataival lett volna tele, akkor nem hiszem, hogy tovább is folytatni szerettem volna a sorozatot. Szerencsére a szerző egy egészen új irányba terelte a történetet, miközben néhány dologgal mégis visszakapcsolódott az első részben megismert titkos társasághoz és Ryan múltjához. A könyv nagy része most egy egészen más karakterre összpontosított, egy olyan emberre, akiről senki nem mondaná meg, hogy mennyire szennyezett a lelke. Egy olyan emberre, aki simán bele tud simulni a normális életbe, hiszen első látásra semmi különös és taszító nincs a viselkedésében, de az, amit az áldozataival művelt, az ember lealjasodásának és elkorcsosulásának szörnyű példája.

A történetről ennél többet nem is szeretnék elárulni, annál is inkább, mivel elég bonyolult és az író sem kínálja tálcán a megoldást. Nekem legalábbis el kellett kicsit gondolkodnom a könyv végén, hogy hogyan is áll össze a kirakós minden darabja.  És bár nem kaptam minden kérdésemre választ, és úgy érzem, hogy van egy-két olyan dolog a bűntény felderítésében, ami gyenge lábakon áll, mégis annyira intenzív és szövevényes volt az egész, hogy az első oldaltól kezdve az utolsóig fogva tartott.

Ryan nyomozó szerintem egy nagyszerű karakter, és a jól összeszokott kis nyomozó csapatát is nagyon megszerettem. Tetszett, hogy ez a rész sem kifejezetten csak a bűncselekmény megoldására koncentrált, hanem a személyes kapcsolatok kiépítésére és megerősítésre is szolgált. Ryan és Philliph szerintem nagyon jó kis nyomozó párost alkotnak, talán a legjobbat, akikről eddig olvastam. Ráadásul a sok vérontás mellett még egy kis humor is megfért a könyvben, úgyhogy én mindenképp vevő leszek a következő részre, kíváncsian várom a folytatást. 


Kiadó: Gabo
Sorozat: DCI Ryan Mysteries
Eredeti cím: Sycamore Gap 
Fordította: Sóvágó Katalin
Oldalszám: 368

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése