2021/03/16

,

5+1 könyvújdonság tavaszra

Novemberben volt utoljára könyvajánló a blogon, amin kicsit meglepődtem, hiszen korábban szinte havonta tudtam olyan könyveket mutatni, amikre kíváncsi voltam és megmozgatták a fantáziám. Az utóbbi hónapokban azonban nem sok ilyet találtam. Persze volt egy-két darab, amit aztán meg is vettem, de az mégsem volt annyi, hogy megérje mutogatni. A most összeállított könyvcsomagot azonban határozottan megéri, mert mindegyik elég érdekes és izgalmas ahhoz, hogy megmutassam, és talán felkeltsem vele a ti érdeklődéseteket is. Mutatom is, hogy melyekre gondoltam.

Az első A ​csütörtöki nyomozóklub, amiben van gyilkosság, nyomozás és humor, és mindez egy békés nyugdíjasotthonban - egyértelmű, hogy kell.

Richard Osman: A ​csütörtöki nyomozóklub
Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.
Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.
S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.
Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.

Aztán, hogy a nyomozós történeteknél maradjuk, a Nyolc nyomozó is felkerült a listámra. Őt is nagyon szeretném olvasni.

Alex Pavesi: Nyolc ​nyomozó
Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal.
A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő Grant McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit.
Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében akadnak alig észrevehető következetlenségek, amelyek sehogyan sem stimmelnek. És amelyek egy valódi gyilkosságra, egy azóta is megoldatlan bűntényre utalnak. Ahhoz, hogy Julia kiderítse az igazságot, túl kell járnia Grant eszén.

Bevallom, eddig erősen kerülgettem a magyar szerzők könyveit, mert valljuk be, nem mindegyikükkel lehet az ember őszinte. A negatív kritikát van amelyikük személyes sértésnek vesz, sőt olyan is van, aki megsértődik rajta. Pedig - és ez annyira egyértelmű -, mivel mindenkinek más nyújt egy-egy olvasmány, naná, hogy a vélemények is különbözőek lesznek róla. Szerintem az, hogy őszinték legyünk és ne féljünk leírni a véleményünket – persze megfelelő formában – nagyon fontos. Egyrészt az írónak, aki tanulhat belőle, másrészt az olvasónak, akinek - és ez milyen felszabadító érzés már – a békesség megóvása érdekében nem kell hazudnia, harmadrészt pedig azoknak, akik még nem olvasták a könyvet, mert így sokkal árnyaltabb képet kaphatnak róla.
Szóval van ez a könyv, Az utolsó huszonhét, amire egyértelműen a borítója miatt figyeltem fel, a tartalmát olvasva pedig úgy gondolom, hogy mindenképp teszek vele egy próbát.

Alexander B. Hackman: Az ​utolsó huszonhét  
Mit ​tennél Te, ha adnék Neked egy bankkártyát, amin egy végtelen nagyságú pénzösszeg van, de azt is megsúgnám, hogy 27 nap múlva az egész civilizációnk összeomlik? Igen. Az egész. Biztosan lesznek túlélők, és te benne lehetsz, ha most okosan fogsz neki a dolgoknak. Szóval mit tennél most?
Eldöntheted, hogy teszel-e valamit… Elkezdhetsz gondolkodni egy stratégián.
Rendben, de mire teszed le a voksod? A világtól elzárt high-tech búvóhely vagy a puritán csatornarendszer lesz a nyerő? Esetleg ideje előkapni a világháborúból visszamaradt alig használt bunkert? Vagy francba az egésszel, csak elszórod a pénzt, mert úgysem fog történni semmi? De mi van, ha mégis?
Eljött az idő elgondolkodni azon, amire még soha nem gondoltál.
Felkészülni arra, amire soha nem akartál.
És elképzelni, ami elképzelhetetlen.
Egy történet Alexander B. Hackman tollából, aki furcsa módon nincs oda a kipusztulás gondolatáért, de azért csak összehozott egy veszett jó apokalipszis trilógiát.
A visszaszámlálás elkezdődött, a napok rohamléptekben peregnek. Huszonhét napod van. Vagy nincs…

A következő könyvről nem tudok mit írni, egyszerűen kell és kész.

Michael Chabon: Fenegyerekek
Grady Tripp professzor élete nem fenékig tejföl: egy közepes színvonalú főiskolán tanít kreatív írást közepes színvonalú diákoknak, a saját következő könyvén viszont hét éve és kétezer oldal óta dolgozik, de még nem látja a végét.
Ráadásul övön aluli és felüli csapások sorozzák: a különc, meleg irodalmi ügynöke a városba érkezik egy transzvesztitával; a felesége elhagyja; a szeretője terhes lesz; a legtehetségesebb tanítványa az öngyilkossággal kacérkodik; meghal egy kutya, egy kígyó és szinte minden remény.
A Kavalier és Clay bámulatos kalandjai című Pulitzer-díjas alkotás szerzőjének regénye olyan, akár egy hallucinogén utazás, gyorsan pergő, színes jelenetek kavalkádja, amelyek közt éppúgy akad komikus, mint drámai, és épp a megfelelő arányban. A könyvből mozifilm készült Michael Douglas, Frances McDormand és Robert Downey Jr. főszereplésével.

Rita Falk Fanz Berhofer sorozatáért az első résztől kezdve rajongok. Egyértelmű, hogy ahogy megjelenik egy újabb kötet, már rohanok is a könyvesboltba, hogy megszerezzem. Hogy mik a sorozat hívószavai? Morbid-fekete humor, gyilkosság, nyomozás, és jó ételek… kell ennél több?

Rita Falk: Húskenyér-függőség 
(Franz Eberhofer 7.)
Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr életében új, minden eddiginél félelmetesebb ellenség bukkan fel: a koleszterin. Száműzetnek az étrendből a Nagyi kiadós ételkölteményei és a Simmerl-féle híres húskenyér. S ha ez a megpróbáltatás még nem lenne elég, leég Liesl Mooshammer háza, az üszkös romok között pedig egy gyilkosság áldozatául esett fiatal nő holttestét találják meg. Az ügy felderítése Franzra vár, akinek egyszerre kell megküzdenie a nyomozással, a koleszterinnel, valamint a közös gyermekük, a kis Paul láthatását igencsak szigorúan szabályozó Susival is…
Rita Falk az Eberhofer-sorozat hetedik kötetében is a tőle megszokott fergeteges humorral folytatja Franz nyomozásainak krónikáját.

És végezetül… áh, tudom, hogy irtó gáz, de egy vörös pöttyös könyv is felkerült a listámra - mert én még sok-sok évvel a hátam mögött is szívesen olvasok ilyen könyveket. 😉

Brigid Kemmerer: A ​Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok (Az Átoktörő 1.)
Egy ​elátkozott birodalomban…
a szerelem a legsötétebb zugokba kényszerül.
Légy szerelmes, törd meg az átkot!
Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.
És elérkezett az utolsó ősz…
Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.
Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!
Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?

1 megjegyzés:

  1. A csütörtöki nyomozóklub engem is nagyon érdekel, jónak tűnik :D
    Mostanság amúgy én is elmaradtam az új megjelenésekkel, nem találtam annyi kedvemre valót.

    VálaszTörlés