2018/03/07

, , , ,

Emily Brightwell: Mrs. ​Jeffries és a gyilkos bál (Mrs. Jeffries 5.)

Emily Brightwell Mrs. Jeffries sorozatának első része engem anno teljesen elvarázsolt, melynek lehet, hogy csak egyszerűen a jó időben jó helyen eset lehetett a titka - ki tudja. Mindenesetre imádtam a könyv viktoriánus hangulatát, angol humorát és szerethető karaktereit, akik egyébként a megoldásra váró rejtély mellett rengeteg pluszt adtak a könyvhöz. Úgyhogy nem volt kérdés számomra, hogy a sorozat következő magyarul megjelenő részére is kíváncsi leszek, ami a sorban ugyan az ötödik volt - hogy miért pont azzal folytatta a kiadó, azt sajnos nem tudom -, mindenesetre annak ellenére, hogy a sorozat minden kötete önálló detektívtörténetként is megállja a helyét, én azért mégiscsak jobban szerettem volna sorban olvasni őket. 

A könyv középpontjában egy irodalmi kör áll, melynek tagjai őfelsége uralkodásának jubileumi ünnepét költői versennyel kívánták emlékezetessé tenni. Az eredményhirdetésre egy nagyszabású bálon került sor, amire Witherspoon felügyelő is hivatalos volt. Ám mielőtt az eredményhirdetés megtörtént volna és a felügyelő is mélyebb beszélgetésbe bonyolódhatott volna bájos partnerével, Hannah Grenwooddal – aki egyébként egy igen gáncsoskodó és kellemetlen nőszemély volt, nem mellesleg az irodalmi kör kevésbé kedvelt tagja – az erkélyről késsel a hátában a vendégek közé zuhan. A felügyelőnek fogalma sincs, hogy ki lehetett a tettes. Természetesen sorra hallgatja ki a vendégeket és a személyzetet, miközben az okos és csavaros eszű házvezetőnője Mrs. Jeffries ismét megpróbálja a háttérben felgöngyölíteni a rejtély. A feladat nem könnyű, de szerencsére most is a felügyelő segítségére van eszes házvezetőnője és vele együtt a ház egész népe; a szakács, a szobalány, a kocsis, a lovászfiú és még a szomszéd ház inasa is, úgyhogy a siker a könyv végére borítékolható.

Ez a kötet érezhetően jobban sikerült az előzőnél, a történetvezetését sokkal letisztultabbnak és átgondoltabbnak éreztem. Ráadásul a gyilkos kilétére is nehezebben lehetett rájönni, kinek motivációja tényleg meglepetést okozott számomra. Brightwell karakterei most is elbűvölőek és roppant szórakoztatóak voltak. Remek volt látni, hogy micsoda fejlődésen mentek keresztül - karakterüket határozottan kiegyensúlyozottabbnak éreztem a korábbiakhoz képest. Ráadásul ebben a részben a felügyelő sem volt annyira bugyuta, bár én az első részben is nagyon élveztem, ahogy Mrs. Jeffries az ártatlannak tűnő kérdéseivel hogyan próbálta finoman a jó irányba terelgetni őt. Ó, és a kocsis múltjával kapcsolatos titkokat és a szobalánnyal való bimbózó kapcsolatát is muszáj megemlítenem, mely apróságok csak még színesebbé és élvezetesebbé tetették a történetet. 
Szóval nekem ez a rész is nagyon tetszett. Jó stílusban írt, gyorsan olvasható, nagyszerű kikapcsolódást nyújtó olvasmány volt, melynek a végére érve magam is meglepődtem, hogy mennyire élveztem a könyv remek hangulatát és hamisítatlan angol humorát. Úgyhogy aki egy halál könnyed, humoros és régimódi krimire vágyik annak nyugodt szívvel ajánlom Mrs. Jeffries detektívtörténeteit. Biztos nem fog csalódást okozni.

"Witherspoon kezdett kicsit fölengedi a feszélyezettségből. Lehet, hogy rálelt a hölgyekkel való beszélgetés fortélyára? Talán az őket érdeklő témában kell kérdéseket feltenni nekik." 

Értékelés: 4.5/5 

Kiadó: Lettero 
Eredeti cím: Mrs Jeffries On The Ball 
Sorozat: Mrs. Jeffries (36 részes)
Oldalszám: 280 

7 megjegyzés:

  1. Megerősítettél, hogy folytassam majd én is ezt a sorozatot, amint a kezembe kerül a folytatás, nekiállok! :)
    A kiadót én sem értem, erről beszélgettünk is Instagramon :)
    (Nagyon szép a kép a bejegyzés elején - mivel fotózol? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó mindenképp keríts rá sort, szerintem neked is tetszeni fog. :) És megmondom őszintén, engem tényleg bosszant, hogy az előző részek kiadását átugrotta a kiadó. Mondtak valami érdemlegest ezzel kapcsolatban az instán?
      A képet a telefonommal készítettem (Xiaomi Mi A1). Tök egyszerű használni, semmit nem állítok rajta, tényleg gyerekjáték vele a fotózás. :)

      Törlés
    2. Nem a kiadóra gondoltam, még decemberben veled tárgyaltuk :)
      Ohh, annyira jók a színek, meg a fókusz - azt hittem fényképezővel lőtted, szuper! :)

      Törlés
    3. Jaaa én azt hittem, hogy a kiadóval is beszéltél erről. Már kezdtem örülni, hogy megtudom a sorrend okát. :D
      Képzeld erről a könyvről csak két képet lőttem és a másodikat használtam fel. Nem tettem rá filtert, csak egy kicsit világosítottam rajta egy fotószerkesztő progi segítségével. Nagyon szeretem ezt a telót, szuper képeket készít - nekem legalábbis tökéletesen megfelelőt. :))

      Törlés
  2. Annyira cuki ez a könyv, egyszerűen jó ránézni, kézbe venni és a mérete is nagyon pöpec, női táska kompatibilis :)
    Örülök, hogy tetszett, az én kedvem is egészen meghoztad a sorozathoz. És a kép, ahhh, az valóban szuper lett, mint mindig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Niki. :) Egyébként én is imádom a küllemét, tényleg öröm kézbe venni és olvasni. :)
      Egyébként szerintem tehetnél vele egy próbát. Persze nem akkor, amikor komoly olvasmányra vágysz, hanem amikor agyilag zokni vagy és valami könnyed és humoros történetet olvasnál szívesen.Tuti kikapcsolódást nyújt - majd meglátod. :)

      Törlés
    2. Köszi, mindenképpen sorra fog kerülni. Szerintem a könyvtárban láttam is már mindkét kötetet.

      Törlés