Ha Németországban járok, soha nem hagyom ki a morzsolós sütiket. Mindegyiket imádom, legfőképp a meggyeset, de a rebarbarásat, almásat és a szilvásat sem vetem meg. Annyit eszem belőlük, amennyi csak belémfér, mert ha süteményről van szó, akkor a németek ebben, és a bienenstich készítésében egyszerűen verhetetlenek.
Sajnos nálunk a szilva az a gyümölcs, ami nem nagyon fogy, így amikor egy nagy tállal kaptunk a bátyámtól, rögtön tudtam, hogy süteményt kell sütnöm belőle.
Tészta hozzávalói:
· 38 dkg liszt
· 3 tk. sütőpor
· 20 dkg túró
· 10 dkg cukor
· 2 tojás
· 9 ek. olaj
· só
Először a
száraz anyagokat összekeverjük, majd a nedvessel jól összegyúrjuk. 10 percig
állni hagyjuk, majd kinyújtjuk és a tepsibe tesszük. Én bármilyen gyümölcsöt
teszek a tésztára, mindig jól megkenem előtte valamilyen hozzá illő lekvárral.
Most házi szilvalekvárt használtam, de nem azt a sötétet és édeset, amit a
nagymamák egy napon át főznek, hogy a végén olyan kemény legyen, hogy megálljon
benne a kanál, hanem csak azt a rövid ideig összerottyantós, turmixolós, savanyúbb,
világosabb és hígabb állagút, amit én szoktam készíteni. (Egyébként komoly
viták szoktak lenni a családban, hogy melyik a finomabb. A hosszabb ideig főzött
szilvalekvár egyértelműen a hájas tésztákba és a barátfülébe a legjobb, viszont
a palacsintába és a morzsolós süteményekbe az enyém megy jobban.)
Szóval miután
a tepsibe tett tésztát megkentük lekvárral, ráhalmozzuk a szilvát és kicsit megszórjuk
fahéjjal. Az így elkészített tésztát betesszük a sütőbe és kb. 20 percig sütjük 180 fokon. Az utolsó 5
percben azonban kivesszük és szépen rámorzsoljuk a külön összekevert tésztát.
· 20 dkg liszt
· 15 dkg vaj
· 15 dkg cukor
· 1 tojás sárgája
· fahéj
Jó étvágyat hozzá!
Ui: A könyv, mely kapcsán e receptet megosztottam veletek, Rita Falk Szilváspite-összeesküvése volt.
Köszi! Ezt megsütöm valamikor. :)
VálaszTörlésNem is tudtam, hogy az ilyen sütiket így hívják! Sokszor sütöttünk régebben ilyet :) Tök jó, most eszembe juttattad.
VálaszTörlés