2019/08/06

,

Dalfutár ~ Méri Poppinsz első tánca ~ Grecsó Krisztián

Aki esetleg nem ismerné a Dalfutárt, annak röviden elmondom, hogy miről is szól ez a műsor. Hajós András (szeretem, szeretem) gondolt egy nagyot és kitalálta, hogy mi lenne, ha négy zenei tehetséget: egy zeneszerzőt, egy szövegírót, egy producert és egy énekest összehozna, hogy azok közösen létrehozzanak egy dalt. Persze ez mind nagyon szép és jó, de ugye joggal kérdezhetné bárki, hogy mi ebben a pláne? 
Hát kérem szépen az, hogy a munka elején, ez a négy ember egymástól teljesen függetlenül dolgozik, még csak egymás kilétéről sem tudnak semmit - tiszta vakrepülés számukra az egész. Majd csak a végső felvételnél szembesülnek egymással, amikor végleges formába kell fésülniük a művet. 
A dalok körüli munkálatokat dupla epizód erejéig követhetjük nyomon. Ennek menete a következő: Hajós felkér egy zeneszerzőt, hogy írjon egy dallamot, amit aztán tovább visz a szövegíróhoz, ahonnan aztán az elkészült dallam a szöveggel együtt - de volt már úgy is, hogy szöveg nélkül, mert az nem készült el időre - kerül a producerhez, aki miután meghangszerelte a dalkezdeményt, tovább küldi az utolsó láncszemnek, az énekesnek. 

A szereplők az utolsó részig nem tudnak egymásról, ennek köszönhetően egyik műsor sem egyforma. Mindegyik rendkívül egyedi, humoros és nem utolsósorban roppant érdekes, hiszen nem minden nap adatik meg bárkinek is, hogy bepillantást nyerjen egy dal elkészítésének kulisszatitkai mögé. 
És hát ezt az egész dolgot Hajós András fogja össze, vezényli és szerintem szuperül kézben is tartja. Hajós Andrást eddig is nagyon bírtam, de ez után a műsora után, csak még jobban tisztelem és szeretem. Testhez álló feladat ez a számára és látszik rajta, hogy szívvel lélekkel csinálja. 

A műsor egyébként 2016-ban kezdődött és egyetlen évadot élt meg. Szerencsére az idén saját YouTube-csatornán folytatódik, íme néhány név az alkotócsoport tagjai közül:  Kőhalmi Zoltán, Lovasi András, Linczényi Márkó, Rakonczai Viktor, Szakács Gergő, Dallos Bogi, Bereczki Zoltán, Zentai Márk, Lábas Viki... és igen, igen Grecsó Krisztián, aki annyira szimpatikus és kedves ember volt számomra, hogy elhatároztam, mindenképp olvasok majd tőle valamit, hiszen itt él velünk, kortárs szerző - szégyellem is kicsit, hogy eddig nálam kimaradt. 



Szóval én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a műsort. Engem a negyedik csapat munkájánál többször is kirázott a hideg, nagyon tetszett és nagyon szép dalt hoztak össze. A sok internetes szemét között a Dalfutár egy igazi kincs. Rengeteg tehetség, nagyszerű dalok, imádom! Még többet-többet belőle!

A kép a Dalfutár Instagram oldaláról való.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése