2018/12/09

, , , , ,

Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase!

Holly Chase egy híres rendező elkényeztetett lánya, akit karácsony napján három szellem látogat meg, hogy megmutassák neki, milyen önző és elkényeztetett teremtés lett belőle. Megpróbálják jó útra téríteni, de Holly nem hallgat rájuk… aztán meghal. Holly most már ötödik éve él a szellemvilágban, ahol egy bizonyos Scrooge Műveknél dolgozik, és a múlt karácsonyainak szellemeként az a feladata, hogy minden évben megmentsen egy eltévelyedett lelket. Holly azonban már halálosan unja a dolgot, magányos és úgy érzi, hogy ez a túlvilági élet borzasztóan egyhangú és sivár, mígnem a vállalat egy dögös, 17 éves srácot szemel ki a következő Scrooge-nak, aki Holly-t régi önmagára emlékezteti. És bár Holly mindenképp segíteni akar a srácon, tilos lenne közel kerülnie hozzá, pláne belekeveredni egy zavaros románcba vele…. ő azonban mégis megteszi.

Nehéz helyzetben vagyok a könyv értékelésénél, mert a történet alapötlete szerintem szuper jó, és a vége is óriási, ennek ellenére mégis iszonyú lassan haladtam vele. Úgy a regény utolsó harmad volt az, amit igazán élveztem, a többi nem igen kötötte le a figyelmemet. Valahogy nem volt képes a történet magával ragadni, így nem is tudtam maradéktalanul belefeledkezni az eseményekbe. Még nem olvastam az írónőtől, így nem ismerem a stílusát, de volt valami a mesélés módjában, ami inkább álmosítóan, mintsem élénkítően hatott volna rám. Ráadásul Holly is egy borzasztóan önző és idegesítő lány volt, sehogy sem tudtam megkedvelni őt. És ezt az egész Scrooge Műveket meg Scrooge projektet - ami Dickens Karácsonyi ének c. kisregényére épült - sem nagyon tudtam hova tenni.

Biztosan mindenki ismeri, vagy hallott már Dickens híres klasszikusáról, melyben egy bizonyos Scrooge úrhoz - aki egy irtózatosan fösvény és lelketlen milliomos volt - karácsony előtt bekopogtat régi üzlettársának szelleme, hogy felkészítse három további, a múlt, a jelen és a jövő szellemeinek érkezésére, akik hatására aztán Scrooge  később megváltozik, kedves és jólelkű ember válik belőle. Ezt a történetet ültette át egy kis átdolgozással az írónő a mai korba és hozta létre a Scrooge Vállalatot, mely működésének célja: minden év karácsonyán egy romlott lelkű ember (vagyis egy Scrooge) életének megmentése volt.
Szóval mint mondtam az ölet szerintem marha jó, de sajnos elég kidolgozatlan. Mert értem én, hogy az itt dolgozó alkalmazottak Dickens regényhőseinek bőrébe bújva - a múlt, a jelen és a jövő karácsony szellemeiként - egy időalagúton keresztül tudtak utazni az időben. Hogy kamerákon keresztül figyelték a kiszemelt áldozatokat, hogy információkat gyűjtve róluk jobban megismerhessék őket. Hogy a hálószobájukba lopódzva - ki tudja milyen kütyü segítségével - az emlékeikben kutakodva olyan támpontokat kerestek (személyeket, eseményeket), amikre felépítve a nagy karácsonyi műsorukat, jó eséllyel észhez tudták téríteni az eltévedt báránykákat… Szóval értem én a koncepciót, ami mind nagyon szép és jó volt, na de mégis, hogyan? Honnan indult ez az egész? És miért pont Dickens? Hány szellem él közöttünk egyáltalán? Van más varázskellékük is a láthatatlanná tevő kapucnis pólón kívül? Honnan szerezték a fejlett technikai eszközöket? Miért pont New York? Ki irányítja és fogja össze a világ minden táján működű vállalatokat? És így tovább...

Rengeteg kérdés merült fel bennem a könyv olvasása közben, amikre aztán nem nagyon kaptam választ – és ez irtó frusztráló tud ám lenni. Úgyhogy tetszett is a könyv, meg nem is: az ötlete miatt szívesen olvastam, de a kidolgozatlansága és a sok megválaszolatlan kérdés miatt gyakran elment tőle a kedvem. Természetesen senkit nem szeretnék lebeszélni róla, hiszen a Vigyázz, Holly Chase! amellett, hogy egy igazán szívmelengető kedves történet a második esély lehetőségéről, az üzenete is örök érvényű: szeressük egymást és tegyünk minél több jót  embertársainkkal. 

Természetesen az ünnepek közeledtével jó választás lehet ez a könyv azoknak, akik egy kicsit érzelmesebb karácsonyi hangulatú olvasmányra vágynak, a Karácsonyi énekért rajongó olvasók számára pedig tuti telitalálat lesz. Nekem bevallom, nem nyújtott maradandó élményt, igazából csak azért fogok kellemes érzéssel visszagondolni rá, mert egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam ajándékba.


Kiadó: Maxim
Eredeti cím: The Afterlife of Holly Chase
Fordította: Komáromy Rudolf
Oldalszám: 384

5 megjegyzés:

  1. Engem ott vesztett el, amikor megjelent a 17 éves, magas, jóképű, isteni testű srác. Na, ne már! Abba is hagytam ott rögtön. Ő írta, igaz, két másik szerzővel együtt a Lady Jane-t, és bár annak voltak hibái, de tetszett, úgyhogy bizalmat szavaztam a szerzőnőnek. Kár volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te Bea, én azon röhögök, hogy mi mindig hasonlóan járunk. :D :D Lehet ám, hogy nem kéne már nekünk ezzel a műfajjal próbálkozni, mindenki jobban járna, ha nem erőltetnénk, meg aztán ki is nőttünk már belőle. :D :D
      A Lady Jane engem is érdekel, be is szereztem anno, mindenképp olvasom majd azt is. :)

      Törlés
    2. Tényleg, elég sűrűn járunk hasonlóan. Azt hiszem, tényleg kinőttünk a műfajból. :)

      Olvasd A tél jegyeseit, nagyon jó, a Nevermoort és az Ivy Pocketot. Ha ennyire egy srófra jár az agyunk, neked is tetszeni fognak. :)

      A Lady Jane jó volt, tini az is, de nem a nyávogós fajta, viszont egyre inkább azt gondolom, hogy nem C. Hand miatt. :D

      Törlés
    3. A Nevermoort, ahogy elolvastam az értékelésed róla rögtön megrendeltem, és az Ivy Pocket első része is megvan. A Tél jegyeseit, ha jó leszek, a Jézuskától megkapom, úgyhogy jelentem, az összes ajánlott könyv beszerezve vagy beszerzés alatt. :))

      Törlés
    4. Helyes, nagyon kíváncsi leszek a véleményedre. :)

      Törlés