2018/09/15

, , ,

Dean Koontz: Sötét ​zóna (Jane Hawk 1.)

A sötét zóna egy öt kötetes sorozat első része, melyben Jane Hawk FBI-ügynök egy szörnyű összeesküvés után nyomoz, melynek következményeként a férje és még sokan mások váratlanul öngyilkosok lettek. Jane-nek feltűnt, hogy az öngyilkosságok száma riasztó mértékű növekedést mutat az ország egész területén, ám ami a legzavaróbb az egészben, hogy olyan tehetséges és látszólag boldog és fontos emberek vetettek véget életüknek, akiknek semmi okuk nem volt rá. Így hát sorra keresi fel azokat a hozzátartozókat, akik hozzá hasonlóan szintén valamilyen értelmetlen öngyilkosság miatt veszítették el szeretteiket, de mint kiderült, mindenki értetlenül áll az eset előtt, a különös búcsúlevelekről már nem is beszélve. Jane titokban próbál utánajárni a dolgoknak, ám az e téren végzett furcsa kutatómunkája és makacs tagadása a férje öngyilkosságával kapcsolatban felkeltette bizonyos gonosz emberek érdeklődését, akik ez miatt hihetetlen gyűlölettel viseltettek iránta. Ám ami a legfélelmetesebb volt az egészben, hogy ezek a névtelen és arctalan emberek olyan meggyőzően fenyegették meg őt és a fiát, hogy Jane innentől kezdve már biztosan tudta: van keresnivalója az ügyben.

Annál is inkább, mivel úgy érzi, hogy a természet valami megmagyarázhatatlan módon az emberiség egy gonosz és pusztító csoportjával esküdött össze. És hogy a sok hogyan-ra és miért-re elfogadható és hihető választ kapjon, kezébe veszi az irányítást és maga indul a rejtély felkutatására. A nyomozásban segítségére lesz Dougal Trahern, egy leszerelt katona, aki arról vált híressé, hogy a úgy irtotta a rosszfiúkat, mint a DDT a szúnyogokat - és őszintén szólva, ha Jane életben akar maradni, akkor nagy hasznát veszi a Trahren ezen képességének.

Hirtelen felindulásból vásároltam ezt a könyvet. Semmit nem olvastam róla, és - elnézést a rajongóktól, de - az író korábbi műveit sem ismertem, de még csak nem is tájékozódtam róluk. Egyszerűen csak hagytam magam befolyásolni a kötet borítója és tartalma alapján, és nem bántam meg.
A történet hősnője egy intelligens, bátor és könyörtelen - és nem utolsósorban rendkívül vonzó - FBI ügynök. A vele történt eseményekről – a férje haláláról, az ezzel kapcsolatos kételyeiről, tehát a nyomozása motivációjáról és kezdetéről - viszonylag hamar, gyors és világos képet kapunk, úgyhogy a történet dinamikusan indul és a továbbiakban is ilyen ütemben halad előre. Szerencsére mindig érnek bennünket meglepetések, nemcsak az összeesküvés szerteágazó kiterjedésével és méretével, hanem Jane karakterével kapcsolatban is. Egyre többet tudhatunk meg róla és családjáról, a fia iránti szeretetéről, illetve személyisége és elhivatottsága erejéről, ami azon kívül, hogy roppan szimpatikussá teszi őt számunkra, csak tovább fokozza a cselekmény izgalmát és feszültségét. Szerettem Jane karakterét, ahogy a rosszfiúkkal beszélt és ahogy nagyon okosan lelkileg is hatni próbált rájuk. Kicsit furcsa volt, hogy egy terminátorhoz hasonlóan minden helyzetből szinte sértetlenül sikerült kikerülnie, és hogy soha nem csúszott ki a kezéből az irányítás, na de még így is nagyon élveztem a nyomozást és az akciódús jeleneteket.

És ha az akciójeleneteknél tartunk; a gyilkos drónok és páncélozott járművektől kezdve az agymosott lányokkal teli bordélyházak és a nanotechnológiában jártas őrült tudóson keresztül a lelki terrorig és izgalmas üldözési jelenetekig minden, de tényleg minden volt ebben a regényben. Szóval a sztori egy percre sem ült le, merthogy - mint számomra kiderült - Knootz igazán jól ért ahhoz, hogy hogyan kell folyamatosan fenntartani az olvasó figyelmét. Úgyhogy, aki ezek alapján kedvet kapott a könyvhöz, az semmiképp ne hagyja ki. Mondanám, hogy Dean Knootz regényeiben nem lehet csalódni, de mivel nekem ez volt tőle az első könyvem, így maradjunk annyiban, hogy ez egy szép és hosszú barátság kezdete lehet, így hát kíváncsian várom a folytatást.

Értékelés: 4/5


A sorozat kötetei:
1. The Silent Corner - Sötét zóna
2. The Whispering Room - Gyilkos csend
3. The Crooked Staircase
4. The Forbidden Door
5. The Nigh Window

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése