2017/08/22

, ,

J. M. Gulvin: Hosszú számolás ~ John Q. 1.

A Hosszú számolás egy új krimisorozat első darabja, melynek folytatására már most szeretném leszögezni, hogy mindenképp kíváncsi vagyok. A könyv főszereplője egy John Quarrie nevű texas ranger, aki egyedül neveli fiát, miután felesége évekkel ezelőtt meghalt. A történet az 1967-es években játszódik, amikor is az egymást érő vietnami háborúellenes tüntetések miatt Texas egyik kisvárosában emberhiány miatt kénytelen a helyi rendőrség John Q. segítségét kérni a környékbeli rejtélyes és erőszakos események kiderítésében.

John Q. karakterét szerintem baromi jól eltalálta a szerző. Egy olyan lenyűgöző új hőst alkotott, aki amolyan igazi régimódi, keményvágású, becsületes és megalkuvást nem ismerő zsarut testesített meg a történetben. Tudjátok, egy olyan (az élet által kicsit meggyötört) pasit, aki jól bánik a fegyverrel, cowboy-kalapot és jól látható helyen azt a bizonyos legendás jelvényt - egy körben foglalt ötágú csillagot - visel a mellényén. Szóval értitek ugye, hogy miért is nőtt oly gyorsan a szívemhez ez a vadnyugatot idéző tiszteletre méltó ember. És ne. Véletlenül se egy Chuck Norris kaliberű emberre gondoljatok, mert John Q. egy egészen más karakter. (Olyannyira, ha így folytatja tovább akár még a kedvenc irodalmi karakteremmé is válhat a továbbiakban az őszintesége és az intelligenciája miatt.)

Na, de hogy a történetről is írjak valamit John Quarrie rangert egy háborús veterán állítólagos öngyilkosságának helyszínére riasztják. Bár a helyi rendőrség le akarja zárni az ügyet, John Q. úgy gondolja, hogy itt bizony gyilkosság történt. Az áldozat fiának Isaacnak - aki épp ekkor tér haza a vietnami háborúból -, is az a szent meggyőződése, hogy képtelenség, hogy az apja önkezűleg vetett volna véget az életének, úgyhogy ő is úgy véli, hogy csakis gyilkosság állhat a halála hátterében. Ráadásul ugyanebben az időben más erőszakos bűncselekmények sora is történik a környéken, többek között egy brutális rendőrgyilkosság, korábban pedig egy tűzeset a Trinity elmegyógyintézetben, ahol (mily véletlen) Isaac ikertestvérét Ishmaelt is kezelték és akinek a tűzvész után nyoma veszett.

Amikor először a kezembe vettem a könyvet fogalmam sem volt, hogy milyen élményre számíthatok tőle. Persze a tartalom alapján voltak elképzeléseim – először is egy logikusan felépített, izgalmas, amolyan igazi körömrágósan letehetetlen krimire számítottam, ami az emberi természet legsötétebb bugyraiba kalauzolja majd el az olvasót mindenféle misztikus és irracionális események beiktatása nélkül, és mit ne mondjak. J.M. Gulvinnek sikerült maradéktalanul beváltania az ez irányú elvárásaimat.                
A történet bizonyos értelemben egy olyan egyszerű időben játszódik, amikor még nincs internet, mobiltelefon, amikor a rasszizmus még mélyen ott él az emberekben és amikor a Délkelet-Ázsiában zajló háborúk zavargásokat szülnek Amerika szerte. Maga a cselekmény többrétegű és sok minden történik benne, mégsem éreztem soha túlzsúfoltnak vagy akár túl bonyolultnak. Igazság szerint az író mindet a jól megszokott recept szerint vetett papírra; a főhős indiánok képességét meghazudtoló nyomelemző képessége, a helyi rendőrséggel való hatásköri apró vitái és bár csikorogva haladó üldözési nagyjelenetek nem voltak a könyvben, de rengeteg autókázás és rohangálás volt a különböző helyszínek között, a sötét és rég eltemetett családi titokról már nem is beszélve, mely elemek együttese mind-mind tökéletes légkört adtak a történetnek. Sajnos a cselekményről sokat nem írhatok, mert irtó könnyű lenne szétspoilerezni az egészet, amit tudni érdemes, hogy a könyv tele van atmoszférikus jelentetekkel és felejthetetlen karakterekkel. J.M. Gulvin mesteri képalkotása révén szinte érezni lehet Texas poros és kopott hangulatát, a régi elmegyógyintézet hátborzongató légkörét, a szereplők kétségbeesését, melyek remekül fokozzák azt a félelmetes nyugtalanságot, ami az olvasót járja át akkor, amikor az igazság épphogy csak elkezd kikristályosodni előtte. Amely a könyv felétől már ugyan sejthető, de mégis köröm rágva folyamatosan csak azon lehet agyalni, hogy ha a feltevéseid igazak, akkor jézusom! ez mekkora szívás mindenkinek. 

Szóval J.M. Gulvin magasra tette a mércét a műfajban, kíváncsian várom, hogy mivel rukkol majd elő a következő részben. És már most bizton állítom, hogy a Hosszú számolás az idei év egyik legjobb krimije volt számomra.
J. M. Gulvin
Értékelés: 5/5

Eredeti cím: The Long Count
Kiadó: Gabo
Sorozat: John Q. 
Oldalszám: 328


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése