2020/07/20

, , ,

Dean Koontz: A ​suttogószoba (Jane Hawk 2.)

A 27 éves Jane Hawk Amerika legkeresettebb szökevénye, aki a férje öngyilkosságához hasonló gyilkosságokért felelős rosszfiúk nyomába ered. Egyedül, különböző álruhákban utazik és mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje az összeesküvésben részt vevő kormányzati ügynökségek figyelmét, akik gőzerővel nyomoznak utána. Hogy mi a célja? Bizonyítékot találni arra, hogy a nagy hatalommal és befolyással bíró Far Horizons cég és a vele egy csapatban játszó seggfejek, több millió ember agymosásán keresztül akarják romlásba dönteni az országot. D.J Michael - a Far Horizons cég vezetője –úgy gondolja, hogy csak így lehet egy békés és harmóniával teli világot létrehozni. A módszere meglehetősen szélsőséges, de mindenre képes, hogy a célját elérje.

Az előző részből már ugye megtudhattuk, hogy Bertold Shenneck olyan nanogépezeteket talált fel, amelyek egy szérummal a vérbe fecskendezve az agyban maguktól szépen összeállnak és egy nagyobb hálózattá, pontosabban egy spéci irányítómechanizmussá alakulnak át. Úgyhogy azok az emberek, akik ezt a szérumot a tudtuk nélkül megkapják, irányíthatókká válnak és bármit megtesznek, amit mondanak nekik. Jane-nek sajnos semmi bizonyítéka nincs erre, sőt, ha mindezt bárkinek elmondaná, valószínű, hogy nem az emberiség sorsát megjósoló, rég várt prófétanőnek tartanák, hanem egy őrültnek, aki összekeveri a valóságot a lázálmaival. Így egy lehetősége maradt csak, megtalálni D.J Michaelt és beismerő vallomásra bírni.

Jane nyomozásával egy időben, Cora Gundersun, egy általános iskolai tanár, aki mindenkivel kedves volt, és akit mindenki szeretett, öngyilkosságot követ el, de előtte még brutálisan lemészárol egy csomó embert. Az FBI gyorsan lezárja a nyomozást, a helyi seriff, Luther Tillman azonban nem hagyja annyiban a dolgot. Megtalálja Cora felkavaró naplóját, amibe félelmetes módon mindig ugyanazokat a szavakat írta le. Ám ahogy végigolvassa az egészet, feltűnt neki három oda nem illő szó, ami gondolkodásra készteti. Vajon mit jelenthetnek ezek a szavak? Mi történhetett Corával, hogy ilyen szörnyűségre szánta el magát. Tillman nyomozásba kezd, és bár rengeteg akadályba ütközik, szerencsére találkozik Jane-nel, akivel aztán szövetségre lép.
Koontz elképzelése, mely szerint egy milliomos, agymosott emberekre szeretné rákényszeríteni az ő általa elképzelt tökéletes világ képzetét, kissé hátborzongató, ugyanakkor - még mindig - borzasztóan izgalmas. Úgyhogy az előző részhez hasonlóan most is nagyon jól szórakoztam olvasás közben és ismét sikerült belemerülnöm abba a világba, ahol Jane szó szerint megpróbálja a lehetetlent; küzd a „régi világ” fennmaradása mellett. Luther Tillman karakterével a szerző egy új szereplőt hozott a történetbe, aki nagyon gyorsan a szívemhez nőtt. A családját is gyorsan megszerettem és drukkoltam, hogy semmi bajuk ne essen – remélem a következő részekben is találkozhatunk még velük.

Természetesen ebben a részben is Jane mindent túlélt, tökéletesek voltak a megérzései, és mindig a megfelelő embert választotta ki ahhoz, hogy a célját elérje. A karaktere még mindig kemény, ugyanakkor mégis sebezhető és együttérző, egy olyan hősnő, aki a gyerekéért és most már az egész emberiség megmentéséért bármire képes lenne. És bár Jane elég kérges lelkű ugyan, de én tudom, hogy képtelen lenne hidegvérrel megölni egy védtelen embert - és igazából ez, illetve a fent említett szuperhős tulajdonságai miatt szerettem meg őt igazán.  

Ami negatívumot fel tudok róni a könyv számára, hogy ezt a részt időnként lassabbnak találtam az előzőnél és a feszültségtől sem ugrott magasba a pulzusom. Persze az is igaz, hogy egy második rész soha nem lesz olyan újszerű és izgalmas, mint a első… Mindenesetre a következő részre is roppant kíváncsi vagyok, ami már itt várakozik a polcomon.



    A sorozat köteti:
        2. A suttogószoba
       3. A görbe lépcső
  4. A tiltott ajtó
           5. Az éjszakai ablak

Kiadó: XXI. Század
Eredeti cím:The Whispering Room
Sorozat: Jane Hawk 
Fordította: Farkas Veronika
Oldalszám: 118

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése