2017/03/20

,

Könyvespolcra velük!

Az előző blogomon volt egy olyan rovatom, melyben azokat a könyveket szedtem egy csokorba, amiket szívesen vettem, néztem, forgattam és olvastam volna... persze ha az időm, és a pénztárcám mindezt engedte volna. Mivel azonban a vágyakozás nem kerül sokba és továbbra is leküzdhetetlen vágyat érzek arra vonatkozóan, hogy ezeket a számomra oly erősen áhított köteteket másokkal is megoszthassam - nem, véletlenül sem azért, hogy bárki mást is bűnbe vigyek - úgy gondoltam, hogy továbbra is folytatom eme nyálcsorgató jó szokásom, melynek eredménye íme, e rövid lista.

Persze biztos vagyok benne, hogy ahogy kiteszem a posztot másnapra legalább két, ha nem több olyan új könyv lát majd napvilágot, amit mindenképp olvasni szeretnék, de hát ugye vannak dolgok, amik elől nincs menekvés (és ezt Murphynél szerintem senki nem tudja jobban).

Szóval az első könyv, amitől örömömben sikíthatnékom támadt az Jessie Burton Múzsa c. kötete volt. Emlékszem, hogy  A babaház úrnője anno micsoda maradandó élményt nyújtott számomra az erős és átható atmoszférájával, úgyhogy valami hasonló élményre számítok itt is, remélem az írónő nem okoz majd nekem csalódást.

Jessie Burton: Múzsa
London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában?
Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború…
Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el?
Kiadó: Libri,    Várható megjelenés: 2017. április 18.

A következő kiszemeltem egy humoros és ironikus női regény, melynek főszereplője velem egykorú... És hát mikor máskor is olvashatnék egy ilyen könyvet, ha nem most.

Dorthe Nors: Tükör, ​index, kuplung
A Tükör, index, kuplung korunk középkorú, magányos szinglijének bibliája. Annak a nőnek a története, aki 40 évesen meg akar tanulni vezetni, de nem tud sebességet váltani, nem érzékeli a holtteret és folyton elszédül. Annak a középkorú nőknek az egyszerre humoros, (ön)ironikus története, aki úgy érzi, láthatatlanná vált, eltévedt a nagyvárosban, nem tudja honnan jött, hová tart.

„Anélkül, hogy létezett volna szingli-kultúra, azért szinglik Ballingban is voltak. De nem csináltak belőle akkora felhajtást, Sonja is kibékülne a régi módival, mert a szingli-kultúránál semmi sem lehet idegesítőbb. Ezeket a hordákat különféle manőverekkel kilóra eladják, mint a vágómarhát. A szinglik ki-be járkálnak az éttermek ajtaján és fejükben hemzsegnek az online társközvetítők. Mindig egyedül, mindig éppen két szexuális kapcsolat között csörtetnek valahová, és vásárlás-központú beszámolóikkal azt hirdetik, hogy az embernek arra kell törekednie, hogy maga is fogyasztható legyen.”
Kiadó: Park,  Várható megjelenés: nincs róla infóm


Természetesen nem maradhat ki a listából egy jó kis romantikus léleksimogató sem. Madeline Hunter neve számomra eddig ismeretlen volt, holott már több történelmi románca is jelent meg nálunk. Mindenesetre a fülszöveg alapján mindenképp kíváncsi lettem erre a könyvére.

Madeline Hunter: Lady ​Cassandra meghódítása
Lady ​Cassandra Vernham amilyen szép, legalább olyan makacs is. Fittyet hány a társadalmi elvárásokra. Szabados életmódjáért azonban nagy árat kell fizetnie: a családja elhidegül tőle, és megannyi pletyka kap szárnyra nem éppen szűzi erényeit illetően. Anyagi nehézségeit a Fairbourne Aukciósház legutóbbi árverése egy időre valamelyest enyhíti ugyan, de a legmagasabb áron elkelő ékszeréért az új tulajdonos, a meglehetősen jóképű és kicsapongó életet élő, ám rendkívül eszes férfi hírében álló Lord Ambury egy pennyt sem fizet. És erre meglehetősen jó oka van: azt gyanítja ugyanis, hogy az ékszert valaki eltulajdonította a családjától – talán éppen maga Cassandra. A férfi elhatározza, hogy nyomozásba kezd a gyönyörű fülbevaló eredetét illetően. Lady Vernhammel számtalanszor keresztezi egymást az útjuk, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a legkevésbé sem közömbösek egymás iránt. Csakhogy mindketten mást akarnak: Cassandra a pénzét, Lord Ambury pedig az igazságot. Egy váratlan fordulatot követően végül mégis kénytelenek lesznek egymást segítve küzdeni, és még csak nem is sejthetik, hogy a múltról, a családjukról és az érzéseikről mennyi titokra derül fény.
Kiadó: General Press,    Várható megjelenés: 2017. április 10.

Aztán, hogy a thrillereket sem hanyagoljam el - mert ha nem vettétek volna észre, egyre nagyobb teret engedek nekik is az olvasmányaim között -, hamarosan érkezik Paula Hawkins  újabb regénye, melyet remélem, hogy nem hájpolnak agyon úgy, mint azt a A Lány a vonaton-nal tették, mert szerintem pont ez lehetett az oka, hogy sokaknak csalódást okozott a könyv.
  
Paula Hawkins: A ​víz mélyén
A ​várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre.
Az utolsó áldozat árván maradt, tizenöt éves lányának szembe kell néznie azzal, hogy félelmetes nagynénje lett a gondviselője, aki most kényszeredetten tér vissza oda, ahonnan annak idején elmenekült, és ahová szíve szerint soha nem tette volna be újra a lábát. A folyóparti ház eresztékei éjjelente hangosabban nyikorognak, a fal tövében susogó víz kísérteties neszekkel tölti meg az egyébként zavartalan csendet.
Kiadó: XXI. Század,    Várható megjelenés: 2017. május 2.

És van itt egy másik ugyancsak nagyon izgalmasnak ígérkező pszicho-thriller, amire szintén irtó kíváncsi vagyok.

Rena Olsen: Egy ​szót se szólj!
Rena Olsen nagysikerű pszichológiai thrillerében, melyet a BookPage a 2016-os év regényének jelölt mystery kategóriában, egy fiatal nőnek szembe kell néznie a kétségbeejtő kérdéssel: mi van, ha mindaz, amit életében normálisnak és igaznak gondolt – nem volt az?
Clara Lawsont egy pillanat alatt szakítják ki megszokott életéből, fegyveresek rohanják le az otthonát, ahol férjével lakik. Az utolsó, amit – miközben elhurcolják – férje szájából hallhat: ne mondj nekik semmit!
A fiatal írónő első regénye, mely a nemzetközi gyermekkereskedelem és a prostitúció világát mutatja be, pontosan olyan dühös kiáltás a nők alávetettsége ellen, mint A lány a vonaton vagy Fiona Barton Az özvegy című regénye.
Letehetetlen, rabul ejtő thriller, egy ismeretlen és fékezhetetlenül vad világból.
Kiadó: XXI. Század,    Várható megjelenés: 2017. április 13.

Végezetül pedig utoljára hagytam a legjobbat, egy olyan horrorisztikus sorozatnak a második kötetét, ami hát finoman szólva sem az érzékeny lelkű olvasókat célozza meg. Nekem az első rész nagyon bejött, úgyhogy izgatottan várom a folytatás.

Chuck Wendig: Halálmadarak
_Miriam Black tudja, hogyan fognak meghalni.
Csak azt nem tudja, ki öli meg őket._
Egyszerűen nem mennek jól a dolgok: Miriam és Louis kapcsolata ugyanúgy ki van téve a nő hangulatváltozásainak, mint minden más az életében. Miriam igyekszik. Tényleg. De ez az egész „letelepedés-dolog” egyszerűen nem neki való.
Próbálja kordában tartani médiumi képességét – azt, hogy egy puszta érintéstől is látja, mikor és hogyan fog valaki meghalni – de még ez is rossz érzéssel tölti el. Mintha egy tornádót akarna bezárni egy apró palackba. Csak idő kérdése, mikor fog kitörni a mindent elsöprő vihar.
Amikor egy ártatlan megbízás egy lányiskolába szólítja, véletlenül egy kegyetlen, jövőbeli sorozatgyilkos nyomára bukkan. Már nem csak rengeteg lány élete múlik rajta: a vadászból is hamar préda lesz. 
Kiadó: Fumax,    Várható megjelenés: 2017. április 21.


2 megjegyzés:

  1. Óh, de jó kis gyűjtés :) Az új Hawkins, és az Egy szót se szólj engem is érdekel! A Burton első könyve már régóta fenn van a "könyvek, amiket el kell olvassam, mert mindenki imádta" listámon, de ez az új is nagyon szépséges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát engem a Burton könyv borítója totál levett a lábamról, annyira gyönyörűséges. A babház úrnőjét pedig csak ajánlani tudom, nagyon hangulatos történet, szerintem tetszene neked. :)

      Törlés